Εγκατάσταση φυσικού αερίου

Ποια είναι η διαδικασία σύνδεσης φυσικού αερίου;

Αρχικά θα πρέπει να κάνετε μια έρευνα αγοράς σε σχέση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου οι οποίες παρέχουν και τεχνική υποστήριξη στους λέβητες φυσικού αερίου που πουλάνε.

Έπειτα θα επικοινωνήσετέ με κάποιες απο αυτές προκειμένου να σας επισκεφτεί δωρεάν ένας μηχανικός προκειμένου να δει τον χώρο σας και να σας ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κατασκευαστεί η εγκατάσταση σας αλλά και για το κόστος

Αφού συλλέξετε ένα ικανοποιητικό αριθμό οικονομικών προσφορών και ενημερωθείτε για τους λέβητες αερίου που αντιπροσωπεύουν, τα προϊόντα άλλα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν θα καταλήξετε και στον τρόπο κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο πλέον θα γνωρίζεται και την θέση που πρέπει να τοποθετηθεί ο λέβητας αερίου

Έπειτα θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύνδεσης φυσικού αερίου το οποίο είναι δωρεάν, τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού πρώτης αυτοψίας το ορίζει η ίδια η ΕΔΑ (αναμονή ΄έως 20 ημέρες)

Αφού οριστεί το ραντεβού θα σας επισκεφτεί ένας μηχανικός της Εταιρείας διανομής αερίου Θεσσαλονίκης για να καθοριστεί επίσημα η θέση του σημείου μέτρησης φυσικού αερίου (θέση μετρητή-σημείο παροχής) με βασικό κριτήριο πάντα την τήρηση των προδιαγραφών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Η ευθύνη ορισμού της θέσης του ερμαρίου που έχει τον μετρητή καθώς και του μειωτή είναι αποκλειστικά της ΕΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΕ.

Κατά την διάρκεια τις αυτοψίας ο μηχανικός τής Εταιρείας διανομής αερίου Θεσσαλονίκης θα σας κάνει μία προφορά όπου θα υπολογίσει και θα σας ενημερώσει άμεσα για το κόστος σύνδεσης εφόσον το κτήριο σας βρίσκεται εντός του ανεπτυγμένου δικτύου φυσικού αερίου. Η διάρκεια ισχύς της προσφοράς που θα σας δώσει είναι 45 ημέρες.

Μετά την λήψη της προσφοράς των τελών σύνδεσης θα πρέπει να κάνετε σύμβαση σύνδεσης φυσικού αερίου με την ΕΔΑ την οποία μπορείτε να υπογράψετε, είτε με φυσική παρουσία στο κατάστημα της, είτε να σας αποσταλεί με courier στο σπίτι σας , προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή παροχή φυσικού αερίου στο ακίνητο σας σε χρόνο που ορίζει η ίδια (αναμονή κατασκευής παροχής-σημείο μέτρησης έως 60 ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης)

Η εγκατάσταση φυσικού αερίου

Αφού η ΕΔΑ ολοκληρώσει τις εργασίες της και τοποθετήσει το σημείο μέτρησης (ερμάριο G4) μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Η εταιρεία μας θα προχωρήσει στην κατασκευή γραμμής φυσικού αερίου και στην τοποθέτηση του ατομικού συστήματος θέρμανσης, ενώ παράλληλα θα καταθέσει την προμελέτη και τον τεχνικό φάκελο στην ΕΔΑ προκειμένου αυτή να αναθέσει σε ένα μηχανικό της τον έλεγχο της εγκατάστασης του φυσικού αερίου στο ακίνητο σας.

Ο μέσος χρόνος κατασκευής μίας οικιακής εγκατάστασης φυσικού αερίου συνήθως είναι 2 ημέρες,

Η έγκρισης της προμελέτης, ο έλεγχος της εγκατάστασης, καθώς και η τελική τροφοδότηση της με φυσικό αέριο (πρέπει να υπάρχει πάροχος) είναι διαδικασίες οι οποίες συνήθως διαρκούν περίπου 10 -15 ημέρες (ανάλογα με την χρονική περίοδο και το φόρτο εργασιών της εταιρείας μας αλλά και της ΕΔΑ)

Πότε πρέπει να επιλέξω πάροχο φυσικού αερίου;

Η επιλογή παρόχου είναι μια διαδικασία που απαιτείται προκειμένου η εγκατάσταση μας να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο αλλά και για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύνδεσης από την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου (δηλαδή να γίνει η τοποθέτηση του μετρητή)

Μπορούμε να προχωρήσουμε στην επιλογή παρόδου μετά την σύναψη σύνδεσης με την ΕΔΑ η το αργότερο μέχρι την ημερομηνία ελέγχου της εγκατάστασης μας από την ΕΔΑ.

Η εταιρεία μας είναι επίσημος συνεργάτης της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και μπορούμε να σας προτείνουμε την πιο ξεκάθαρη συμφωνία τιμής αλλά και συμφέρουσα επιλογή της αγοράς.

Ποια είναι τα υλικά κατασκευής των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου;

Τα είδη των σωληνώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου είναι:

 • Σωλήνες χαλκού
 • Σωλήνες πλαστικές ευθύγραμμες PPR με ίνα γυαλιού
 • Σωλήνες πολλαπλών στρωμμάτων pex-al-pex

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών και το φαινόμενο του παγετού του 2017 στον Νομό Θεσσαλονίκης άλλαξαν τα δεδομένα των κατασκευών ατομικής θέρμανσης.

Το υλικό που προτιμάται πλέον για την κατασκευή ατομικών θερμάνσεων είναι το πλαστικό PPR με ίνα γυαλιού έναντι του χαλκού γιατί έχει χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αντοχή στην θραύση από ακραία φαινόμενα χαμηλών θερμοκρασιών.

Ποια είναι τα είδη των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου;

Σύνδεση σε προ-υπάρχον αυτόνομο δίκτυο θέρμανσης όπως:

 • Κεντρική θέρμανση με ωρομέτρηση η θερμομέτρηση
 • Ατομικό καλοριφέρ πετρελαίου

Αυτό ο τύπος εγκατάστασης κατασκευάζεται συνήθως με πλαστικές σωλήνες PPR έχει το χαμηλότερο κόστος κατασκευής το οποίο ξεκινά από τα 1500 €.

Οι τρόποι σύνδεσης σε αυτόν τον τύπο εγκατάστασης πχ σε ένα διαμέρισμα 80τμ , είναι ανάλογοι με το υλικό και την τεχνοτροπία κατασκευής του υπάρχοντος δικτύου και μπορούν να πραγματοποιηθούν ενδεικτικά :

Με σύνδεση στον συλλέκτη αν πρόκειται για εγκατάσταση με τουμποράματα όπου 2 σωλήνες πλαστικοί Φ25 θα ξεκινήσουν από τον λέβητα και θα καταλήξουν στον συλλέκτη διανύοντας εξωτερικά ή εσωτερικά τμήματα του ακινήτου.

Με σύνδεση σε 2 θερμαντικά σώματα αν πρόκειται για δίκτυο κατασκευασμένο από PPR πλαστικό,όπου 2 σωλήνες πλαστικοί Φ25 θα ξεκινήσουν από τον λέβητα και θα καταλήξουν σε αυτά διανύοντας εξωτερικά η εσωτερικά τμήματα του ακινήτου.

Επίσης 2 σωλήνες θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον λέβητα όπου η μία θα πρέπει να συνδεθεί σε μία παροχή κρύου νερού (πχ βρύση μπαλκονιου) και η αλλη σε μία ζεστού νερού (πχ μπόϊλερ η κουζινα) όπου θα μας επιστρέψει ζεστό νερό από τον λέβητα.

Νέα εγκατάσταση θέρμανσης φυσικού αερίου

Οι νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης φυσικού αερίου μπορούν να κατασκευαστούν :

 • Με εξωτερικούς χάλκινους σωλήνες που είναι και η ενδεδειγμένη λύση για ένα σπίτι το οποίο κατοικείται γιατί ΄έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο και δίνουν το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε αυτή την εγκατάσταση τοποθετούνται συνήθως ψηλά 2 κεντρικοί σωλήνες χαλκού όπου κατά μήκος τους συνδέονται κάθετα με τα θερμαντικά σώματα. Αποφεύγουμε τα ανάποδα Π κατά την κατασκευή καθώς και τα περιττά μέτρα προκειμένου να έχουμε καλή κυκλοφορία στο κύκλωμα θέρμανσης. Επίσης 2 σωλήνες χαλκού θα πρέπει να ξεκινήσουν από τον λέβητα όπου η μία θα πρέπει να συνδεθεί σε μία παροχή κρύου νερού (πχ βρύση μπαλκονιού) και η άλλη σε μία ζεστού νερού (πχ μπόϊλερ η κουζίνα) όπου θα μας επιστρέψει ζεστό νερό από τον λέβητα.(Ενδεικτικό κόστος για διαμέρισμα 80 τ.μ. 3500 €-4000€)
 • Τοποθέτηση συλλέκτη και σωλήνες πολυαιθυλαινίου (τουμποράματα) αν πρόκειται για ένα σπίτι που ανακαινίζεται και στο οποίο θα πρέπει να ξηλωθούν τα δάπεδα. Η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός πίνακα υδροληψίας (ο συλλέκτης) από όπου θα ξεκινάνε 2 σωλήνες οι οποίοι θα συνδεθούν σε κάθε σώμα ξεχωριστά. Επίσης θα πρέπει και να τοποθετηθούν και 2 σωλήνες οι οποίοι θα συνδεθούν στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού για το ζεστό και κρύο νερό.(Ενδεικτικό κόστος για διαμέρισμα 80τ.μ. με αποξηλωμένα τα δάπεδα 3000 €-3500€)

Στις νέες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου δεν χρησιμοποιούμε σαν υλικό κατασκευής το πλαστικό PPR για τούς εξής λόγους:

 • Δεν βολεύει ως υλικό για την κατασκευή σε δύσκολα και πολλά σημεία σύνδεσης που απαιτεί μια νέα εγκατάσταση
 • Δεν έχει καλό αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μεγάλου όγκου εξαρτημάτων
 • Απαιτείται περισσότερος χρόνος κατασκευής

Στόχος μας πάντα είναι η ικανοποίηση του πελάτη η οποία επιτυγχάνεται:

 • Μέσα από την λειτουργικότητα και την αξιοπιστία των συστημάτων θέρμανσης που εγκαθιστούμε.
 • Από τον καινοτόμο σχεδιασμό και την επίβλεψη της πορείας των εκάστοτε εργασιών.
 • Από την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε αλλά και την δυνατότητα επιλογής τους μέσα από την έγκυρη πληροφόρηση που παρέχουμε στον πελάτη μας.
 • Από την πολυετή εμπειρία μας ,και των χιλιάδων εγκαταστάσεων που έχουμε πραγματοποιήσει από το 2007 έως και σήμερα
 • Από τη συνολική και τη σύγχρονη μορφή εξυπηρέτησης σε όλα τα στάδια ενός έργου που αναλαμβάνουμε, καθώς και από τα είδη των υπηρεσιών που παρέχουμε.
 • Προσφέροντας πάντα ξεκάθαρη συμφωνία τιμής σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Δωρεάν μελέτη του χώρου σας

Καλέστε μας σήμερα στο 2310888082

Φόρμα επικοινωνίας

Συμπληρώστε παρακάτω τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα.

Ενδιαφέρομαι
GDPR *